Picture
 Фондация "Бъдеще и Надежда" се обяви категорично срещу приетите на първо четене от Парламента поправки в Закона за народната просвета, узаконяващи задължителната предучилищна подготовка за 5 годишните деца. 

Ние смятаме, че приетите по този начин текстове задължаващи родителите да дават децата си от 5 годишна възраст на държавна предучилищна подготовка, както и предвидените глоби, са крайно дискриминационни спрямо родителскитте права и отговорности и нарушават правото на детето да прекара достатъчно време в своето семейство и да има своето детство.

Въпреки добрите намерения на правителството да образоват децата на България, очевидно тези промени не са дообмислени.

Все още няма предвидени средства, сгради и персонал, които ще са нужни, ако тези промени влязат в сила, няма представени програми и методики, по които ще се работи с децата, как ще се отчитат резултатите, какви ще са критериите. 

При евентуалното стартиране на този проект се поема огромен риск децата да бъдат слагани в рамков стандарт и уеднаквявани, без да бъдат отчитани индивидуалните им различия, темп на развитие и предпочитания. В тази възраст е от особена важност да се работи индивидуално с детето, което няма как да се случи в група от 20-30 деца. В резултат децата могат да бъдат комплексирани и техните индивидуални таланти и дарби да бъдат най-малкото пренебрегнати. 

Разбираме нуждата от специални мерки за децата, които масово не посещават училище, но смятаме, че е нередно да се създава закон, който е насочен основно към даден контингент от населението. Не е редно чрез този закон всички родители да бъдат поставяни под общ знаменател и в действителност е дори обидно, че българските управници третират всички родители като неспособни, незаинтересувани и не полагащи грижа за своите деца.

Бихме приветствали създаването на различни възможности за грижа и образоване на децата в България, включително алтернативни на държавните такива, и предоставянето на родителите на възможност за свободен избор.



Leave a Reply.